Zoeken
  • Johan Pape

Bijna klaar voor Santiago de Compostela


Deze schoentjes brengen me naar Santiago

Al een flinke poos zit de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela in mijn hoofd. Tijdens het rouwproces na het overlijden van mijn geliefde Carla op 18 mei 2018 kwam dit idee in volle kracht terug. Als er ooit een moment was om dit te doen, was het nu wel. Ik besloot me te gaan voorbereiden en maakte een globale planning. Ik begon informatie te verzamelen en las verschillende boeken. Het meest aansprekende tot nu toe vond ik: Ik vertrek en laat achter: https://www.bol.com/nl/f/ik-ga-op-reis-en-laat-achter/30532199/

Ik sprak Ad, een Santiago veteraan die de tocht al 4 maal gedaan heeft, en begon zelf ook te lopen. Ik schafte een paar "echte" wandelschoenen aan (zie foto) en liep nog meer. Ik besloot mijn Camino te beginnen in de franse Pyreneeën en wel in St Jean de Pied de Port, ofwel dat ik de route Frances ga lopen. Ik keek films als The way: https://www.bol.com/nl/p/the-way/1002004013043891/, maar besloot al snel dat ik het gewoon moest laten gebeuren vanuit de veronderstelling dat toch elke tocht anders is en ik me gewoon moet laten verrassen. Dat schijnt ook de algemeen gedeelde ervaring te zijn.

Terwijl de lente extra vroeg lijkt te beginnen in februari heb ik mijn vertrekdatum vastgesteld. 23 april, net na Pasen. Ondertussen heb ik ter voorbereiding al 3100 km gewandeld en kom al aardig in een ritme dat me het vertrouwen geeft dat ik deze tocht aan kan. Ik heb dus ook al een ruim voorschot genomen op waar het in deze tocht om draait, alleen zijn met je gedachten, in het moment zijn en loslaten: genieten van het moment.

Ik begin er steeds meer zin in te krijgen. Veel is nog onduidelijk, maar een ding weet ik zeker: het hartje als laatste tastbare herinnering aan Carla zal ik neerleggen bij de Cruz de Ferro:


57 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven