Zoeken
  • johanpape61

De Bijlmer - Amsterdam Zuid Oost.

Ontelbare keren heb ik gedacht dat ik eens in de Bijlmer moest gaan kijken. Dit gevoel wordt sinds een aantal maanden versterkt omdat ik een trouwe kijker ben geworden van het programma: de straten van Amsterdam (AT5). Hierin wordt per aflevering een Amsterdamse straat bezocht en gaat men op bezoek bij een drietal (meestal bijzondere) bewoners. Met enige regelmaat bezoekt men ook de Bijlmer. In mijn hoofd was de Bijlmer bekend als een mislukt sociaal experiment. Geweldig concept op de tekentafel, maar in de praktijk al snel aan het verpauperen en vrijwel alleen maar negatief in het nieuws met straatovervallen, drugscriminaliteit en in 1992 natuurlijk de ramp waarbij een El Al toestel zich in een van de flats boorde.


Tot nu toe kwam het er niet van, maar vorige week ben ik met een bevriende fotograaf een rondje Bijlmer gaan doen. Uit 'de straten van Amsterdam' begreep ik dat Amsterdam Zuid Oost inmiddels veel verandering heeft ondergaan en eigenlijk best wel weer een populaire woonomgeving is geworden. En wat mij altijd aantrekt is de geweldige diversiteit in de populatie. Ik wilde dat nu eindelijk wel eens zelf zien en ervaren.

We werden niet teleurgesteld. En altijd mooi van zo'n ontdekkingstocht is dat al snel blijkt dat wat je in je hoofd hebt zitten niet helemaal klopt. Ik had mijn auto geparkeerd onder de Arena en was erop voorbereid om de Bijlmer verder per metro te gaan verkennen. Mijn maatje begon te lachen en zei dat we het best lopend konden doen. En inderdaad, we hebben er een heerlijke wandeltocht van gemaakt.

Verder was ik benieuwd naar het gevoel van onveiligheid in de Bijlmer. Al snel had ik in de gaten dat dat volledig achterhaald is. Ik heb geen enkel moment dat gevoel gehad en ook als straatfotograaf kun je gewoon lekker je ding doen. Vaker met hele vriendelijke en joviale ontmoetingen en een enkele keer moet je even uitleggen wat je aan het doen bent. Maar dat heb je overal.

Kijk eens in mijn map Bijlmer om meer foto's van deze wandeling te bekijken. Ik weet nu dat ik hier nog met enige regelmaat terug ga komen want het is voor een straatfotograaf een heerlijk gebied. Dat geldt trouwens ook in het algemeen. Overweeg eens een ander dagje Amsterdam. Dus niet het standaardrondje, Damrak, museumplein, wallen, Jordaan etc. Maar laat je eens verrassen door Amsterdam Zuid Oost, voorheen de Bijlmer.52 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven