Zoeken
  • johanpape61

Hij schuimt de straten af.....

Nu de concerten schaars zijn ben ik me steeds meer gaan focussen op straatfotografie. Ik ben een fervent wandelaar en dat is natuurlijk een groot voordeel. Naarmate ik dit vaker combineer met straatfotografie, leer ik wel dat het vaak beter is om even te stoppen met wandelen op een mooie locatie en eens op mijn gemak te kijken wat daar gebeurt.

Natuurlijk is de markt een aantrekkelijke plek omdat daar veel gebeurt. Veel verschillende mensen die zoekgedrag vertonen, elkaar ontmoeten en een babbeltje maken, genieten van een lekker visje of ijsje. En er zit doorstroming in. Het is een doorlopende voorstelling. De kunst is om een mooi standpunt te vinden en dan maar af te wachten tot je een mooie plaat kunt schieten. Als je geluk hebt vallen de kleuren prachtig samen, zoals in bovenstaande plaat.


Een andere keer ontmoet je een prachtig uitgedoste dame die wel bereid is om voor je te poseren. Je maakt een gezellig babbeltje en ontdekt en passant dat mevrouw 84 is en nog ontzettend vitaal. Dat doet wat met je humeur. Je wordt er zelf vrolijk en blij van. Helemaal natuurlijk als je later de foto bekijkt en blij bent met het resultaat. Ik heb haar later de foto's gestuurd en ze was er ook heel blij mee.

Soms zie je scenes waarop je snel moet reageren om het "decisive moment" te kunnen pakken. Daarom is het belangrijk dat je je instellingen goed hebt staan, zodat je meteen toe kunt slaan als het moment zich voor doet. Dat maakt straatfotografie ook zo spannend en uitdagend. Je weet nooit van tevoren wat of wie je tegenkomt en of je met resultaat thuis komt. Ik merk wel dat je jezelf daarin kunt trainen. Liep ik eerst nog uren rond te dwalen zonder een echt goede foto te schieten, nu breng ik elke keer wel iets mee waarvan ik blij wordt.

Soms zie je bijzondere personen langskomen en wil je heel graag een mooie plaat schieten. Ik heb moeten leren om er gewoon op af te stappen en de persoon aan te spreken. In de meeste gevallen wordt er heel aardig gereageerd en zijn mensen bereid mee te werken. Zoals deze vriendelijke pijproker.

Verder is het heel leuk om te experimenteren met licht en kleur. Soms valt alles samen, mooi licht en spotlights, fraai lijnenspel en kleurrijm. Dan ga ik fluitend over straat.

17 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven