Zoeken
  • johanpape61

IJ opener: NDSM werf

Elk nadeel hep se voordeel, zei mijn beroemde naamgenoot ooit. Zo is dat ook met de huidige reisbeperking. Je gaat daardoor anders naar je eigen omgeving kijken en dingen ontdekken waar je al vaak over gehoord had, maar nooit geweest bent. Ik ben vaak in Amsterdam geweest, maar sinds corona zoek ik nu naar plekken waar ik altijd eens naar toe gewild had, maar nog nooit geweest ben.


Zo was ik een tijdje geleden voor het eerst eens in de Bijlmer en werd er aangenaam verrast. Op een zonnige dag besloot ik met mijn vriendin de fietsen achterop de auto te zetten en eens naar de NDSM werf te gaan.


Het voormalige terrein van de Nederlandse Droogdok en Scheepsbouw Maatschappij is na jaren van leegstand en verloedering omgetoverd tot een culturele vrijplaats. De oude gebouwen laten hier en daar nog restanten zien uit dat verleden. Zo is de in het oog springende hijskraan inmiddels omgetoverd tot een exclusief hotel, bestaande uit 3 in de kraan verwerkte appartementen. Prijs per nacht: vanaf €800. Ook in de loodsen vind je nog zwaar materieel dat verwijst naar het verleden.

Verder krioelt het er van de kunstenaars die in de loodsen hun atelier hebben gecreëerd. Creatieve start ups van diverse pluimage mengen moeiteloos met vrijbuiters van allerlei herkomst. In normale tijden is er ook alternatieve horeca aanwezig en worden er regelmatig evenementen en festivals georganiseerd.

Door de ligging aan het IJ heb je ook nog eens fraaie uitzichten en volop rustige plekken om eens aan de waterkant te gaan zitten. Voor fotografen is het een Walhalla, zoveel te zien en te ontdekken. En de mensen die de werf bevolken zijn altijd bereid tot een praatje en geven je graag tips. Ik ga hier nog terug komen.

Bekijk de hele serie die ik hier maakte op: https://www.johanpapefotografie.com/ndsm


23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven