Zoeken
  • johanpape61

Project eindelijk klaar

Op 1 januari startte ik met mijn project 100 dagen 100 vragen. Ik wilde mijn skills op het gebied van straatportretten verbeteren. Hoe benader ik mensen, hoe krijg ik mijn instellingen snel goed, hoe krijg ik een spontaan (niet geposeerd) portret. Om mezelf te dwingen er dagelijks mee bezig te zijn bedacht ik dit project. Ik bedacht 20 thema's en schreef voor elk thema 5 vragen uit. Met een stapeltje vragen ging ik elke dag op pad.

Ik heb zelden zoveel plezier beleefd aan een project. Ik merkte dat het ook een beetje afhing van mijn 'vorm van de dag'. Soms liep ik uren rond voordat ik iemand gevonden had. Andere dagen had ik bij de eerste de beste meteen beet. Het viel me trouwens heel erg mee hoeveel mensen bereid waren om mee te doen. Natuurlijk kreeg ik ook afwijzingen, maar altijd met een aardig gesprek. Terugkijkend kan ik me geen slechte ervaring herinneren. In maart was ik al ruim over de helft en kon ik me een leven zonder dit project al bijna niet meer voorstellen. En toen....kwam corona in ons leven. Alles werd op slag anders.

Toen ik 71 portretten had, moest ik besluiten om te stoppen met mijn project om mezelf en anderen niet in gevaar te brengen.


Op 25 mei kwam George Floyd tijdens een arrestatie om het leven. Er kwam wereldwijd een golf van protest los. Ook in Nederland waren er in alle grote steden Black Lives Matter demonstraties, waar heel veel mensen op af kwamen. Ik werd er nieuwsgierig van. In de VS kon ik me de woede voorstellen. Voor Nederland vond ik het verrassend, omdat ik dacht: het zal hier wel meevallen. Toen de corona maatregelen versoepeld werden en ik het idee had weer veilig de straat op te kunnen, besloot ik om de resterende 29 portretten uit mijn serie volledig te wijden aan Black Lives Matter. Ik liet mijn stapeltje vragen thuis en stelde consequent deze ene vraag: Wat betekent BLM voor jou?

Ik kwam erachter dat ook in Nederland nog steeds veel discriminatie plaats vind. En dat het heel vaak niet eens bewust gebeurd. Het heel vaak afgedaan wordt met de opmerking: het was maar een grapje. Dat het heel vaak keihard binnenkomt bij degene die het overkomt.

Dat veel mensen die ik sprak, zich wapenen door altijd extra hun best te doen omdat ze het gevoel hebben zich voortdurend te moeten bewijzen. Sommigen hier echt moedeloos van worden. Anderen fier en trots door het leven gaan.


Voor het gehele project geldt: wat was het leuk ! Het is elke keer weer verrassend wie je tegen gaat komen. Welke bijzondere verhalen je te horen krijgt. En het allerbelangrijkste: hoe aardig men reageert. Zelfs als men niet mee wil werken wordt dat heel vriendelijk, bijna verontschuldigend uitgelegd. In beide delen van het project heb ik gemerkt dat mensen blij zijn met aandacht, graag hun verhaal vertellen en je willen helpen.


Dus dank aan alle 100 én de enkelen die niet mee hebben gedaan voor jullie tijd, spontaniteit en enthousiasme. Ik heb er van genoten en heel veel van geleerd, in alle opzichten !


Kijk op deze site onder de knoppen 100 dagen, 100 vragen en BLM project om het resultaat te bekijken.

21 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven