Zoeken
  • johanpape61

Urban Photo Race (UPR) Maastricht

Afgelopen zaterdag nam ik deel aan de UPR Maastricht. Dit is een evenement voor fotografen dat in telkens wisselende steden plaats vindt. Dit jaar zijn dat Maastricht, Amsterdam en Den Haag/Scheveningen.


Er zijn 3 checkpoints waar je je op een bepaalde tijd moet melden om het thema in ontvangst te nemen. Daarna kun je er al dwalend door de stad mee aan de slag. In Maastricht waren zo'n 75 fotografen actief.

Het leuke is dat je onderweg veel soortgenoten van diverse pluimage tegenkomt die met hetzelfde thema in de weer zijn. Dat leidt vaak tot leuke nieuwe contacten en gezellige terras momentjes. En het is telkens weer een uitdaging om een eigen kijk op het thema te verzinnen. Het eerste thema waarmee we op pad gestuurd werden was: heilige huisjes.

Je merkt al snel dat je op een andere manier naar de stad gaat kijken en ondertussen bedenk je dat je dus niet meteen naar de kerk moet gaan om al te voor de hand liggende platen te voorkomen.

Overigens moet je voor 13:00 uur de volgende dag je werk insturen naar de jury: 3 foto's per thema. En natuurlijk wil je daar sterk voor de dag komen.


Ik kwam thuis met 140 foto's van de hele dag en heb voor het eerste thema uiteindelijk deze selectie ingestuurd:


Bij het volgende checkpoint werd het thema: sjiek en sjoen uitgereikt en moet je je focus weer gaan verleggen. Het werd uiteindelijk deze selectie:

En de slotopdracht was het thema Go with the flow. Het leverde het volgende 3 tal op:
Het allerleukste van zo'n evenement is natuurlijk de resultaten van al die andere fotografen te zien. Hoe hebben zij invulling gegeven aan de thema's. Compleet andere vertalingen, andere techniek, andere skills, creatieve invallen.


Om al deze redenen is het zeer de moeite waard om mee te doen: gezellig, uitdagend en vooral: leerzaam. En uiteindelijk de spanning over de keuze van de jury.

78 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven